РУЙНУВАННЯ ДРІЖДЖІВ В УМОВАХ ОДНОЧАСНОЇ ДІЇ КАВІТАЦІЇ ТА АРГОНУ

PDF(АНГЛІЙСЬКА)

 

Коваль Ірина Зеновіївна

Національний університет «Львівська політехніка», Львів, Україна

https://orcid.org/0000-0001-8154-4154

 

DOI: 10.52363/2522-1892.2022.2.2

 

Ключові слова: руйнування дріжджових клітин, ступінь руйнування, дія аргону, кавітація

 

Анотація

Завданням роботи було дослідити вплив кавітації та інертного газу на життєздатність дріжджів у воді та визначити результативність дії газу під час кавітаційної обробки водної системи. Наведено експериментальні дані одночасного впливу аргону, барботованого зі швидкістю 0,2 cм3/c через водне середовище (об’єм 75 см3) та ультразвукової кавітації (частота 22 кГц, потужність 35 Вт) на дріжджі Saccharomyces сerevisiae впродовж двогодинної тривалості процесу. Кількість мікроорганізмів в одиниці об’єму досліджуваної води визначалась загальною чисельністю колоній на поживному середовищі на чашках Петрі. Встановлено активне зменшення чисельності клітин на початку процесу (61,84% після 30 хв) при вихідному мікробіологічному забрудненні води 2,07 × 104 КУО/см3 з досягненням частки загиблих клітин > 98% після обробки води тривалістю 1 година. Отримані результати свідчать про інтенсивне кавітаційне очищення води від досліджуваних мікроорганізмів при барботуванні аргону.

 

Посилання

1. Chaudhry F. N., Malik M. F. Factors Affecting Water Pollution: A Review. Journal of Ecosystem and Ecography. 2017. Vol. 7. No. 1. P. 225231.

2. Haseena M., Malik M. F., Javed A. Water pollution and human health. Environmental Risk Assessment and Remediation. 2017. Vol. 1. No. 3. P. 1619.

3. Койнова І. Б., Чорна А. К. Водойми міста Львова: сучасний геоекологічний стан та можливості його покращення. Людина та довкілля. Проблеми неоекології. 2019. Т. 32. С. 615. (In Ukrainian)

4. Naddeo V., Cesaro A., Mantzavinos D. Water and wastewater disinfection by ultrasound irradiation a critical review. Global NEST Journal. 2014. Vol. 6. No. 3. P. 561577.

5. Iorio M. C., Bevilacqua A., Corbo M. R. A case study on the use of ultrasound for the inhibition of Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes in almond milk Ultrasonics Sonochemistry. 2019. Vol. 52. P. 477-483. 

6. Kong Y., Peng Y., Zhang Zh. Removal of Microcystis aeruginosa by ultrasound: Inactivation mechanism and release of algal organic matter. Ultrasonics Sonochemistry. 2019. Vol. 56. P. 447457.

7. Li Y., Shi X., Zhang Zh. Enhanced coagulation by high-frequency ultrasound in Microcystis aeruginosa laden water: Strategies and mechanisms. Ultrasonics Sonochemistry. 2019. Vol. 55. P. 232242.

8. Luhovskyi O. F., Gryshko I.A., Bernyk I. M. Enhancing the Efficiency of Ultrasonic Wastewater Disinfection Technology. Journal of Water Chemistry and Technology. 2018. Vol. 40. P. 95101.

9. Effects of low-intensity ultrasound on the growth, cell membrane permeability and ethanol tolerance of Saccharomyces cerevisiae / Dai Ch., Xiong F., He R., Zhang W., Ma Н. Ultrasonics Sonochemistry. 2017. Vol. 36. P. 191197.

10. Park J., Son Y., Lee W. H. Variation of efficiencies and limits of ultrasonication for practical algal bloom control in fields. Ultrasonics Sonochemistry. 2019. Vol. 55. P. 817.

11. Коваль І. З. Вплив кисню та вуглекислого газу на очищення води від бактерій та дріжджів в кавітаційних умовах. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Екологія». 2020. 22. C. 7582.

12. Коваль І. Життєздатність спорогенних бактерій в атмосфері інертних газів. Науковий вісник Чернівецького університету. Біологія (Біологічні системи). 2020. T. 12. 1. С. 813.