БІОКОНВЕРСІЯ ЖИРОВИХ ВІДХОДІВ М’ЯСОПЕРЕРОБКИ З ВИКОРИСТАННЯМ ДРІДЖІВ Y. LIPOLYTICA

PDF(УКРАЇНСЬКА)

 

Мадані Марія Михайлівна

Одеський національний технологічний університет, Одеса, Україна

https://orcid.org/0000-0001-9386-7364

 

DOI: 10.52363/2522-1892.2023.2.4

 

Ключові слова: технічна екологія, технології захисту, поводження з відходами, біоконверсія, стічні води

 

Анотація

Запропоновано технологію утилізацію жирових відходів м’ясопереробки на основі комбінування фізико-хімічного впливу і біологічного окиснення. Визначено основні хімічні та мікробіологічні показники жировмісної фази стоків м’ясопереробних підприємств. Встановлено, що в процесі витримування відходів в шламозбірнику (1…13 діб) в результаті життєдіяльності автохтонних мікроорганізмів, вміст жирів знижується з 87 % до 58 %. Домінуючим організмом автохтонної мікрофлори відходів є гриби Geotrichum.sp. Установлено, що найбільш перспективним біодекструктором жирів є дріжджі Yarrowia lipolytica, селекціоновані щодо субстрату. 
Розроблено спосіб попередньої обробки жировмісної твердої фази жирових стоків, що підвищує ефективність їх споживання культурою Yarrowia lipolytica. В основі способу є ультразвукове диспергування жирової маси, в результаті чого підвищується біодоступність субстрату і, як наслідок зростає питома швидкість росту і вихід мікробної біомаси на 11 % і 30 % відповідно.
Запропоновано способи підготовки посівного матеріалу, що дозволяють підвищити ефективність основного процесу за показниками: виходу біомаси (на 10,1 %); питомої швидкості росту (з 0,20 до 0,26 год1); вмістом білка (на 16,7 %). Способи включають селекцію (5...7 пасажів) високопродуктивних клонів, що проводиться в напрямках підвищення спорідненості до субстрату і стресостійкості до дії гідроген пероксиду (2,5 г/л).
Отримані результати показали, що при використанні дріжджів Yarrowia lipolytica для біодеструкції жирових стоків доцільне застосування як доливного, так і безперервного методів культивування, які не призводять до суттєвих змін якості одержуваної біомаси. Вимивання дріжджів не спостерігалося в доливному режимі при 24 % відбирання культуральної рідини на годину, а в разі безперервного режиму - при швидкості протоку 0,24 год1, при цьому вміст білка і ліпідів складав 42,7 % та 7,2 %, 41,4 % і 7,9 % відповідно.

 

Посилання

1. Баль-Прилипко Л., Ніколаєнко М., Чередніченко О. Актуальні проблеми м’ясопереробної галузі та практичні підходи до вдосконалення рецептур ковбасних виробів. Продовольчі ресурси. 2022. № 10(19). С. 26-37. DOI: 10.31073/foodresources2022-19-03.

2. Anil K. A. Food processing byproducts and their utilization. Food processing byproducts and their utilization. 2017. № 2. Рp. 1-10.

3. Kuzmin OV., Isaienko VM.  Development of effective technologies for waste processing of the food industry. Scientific developments of Ukraine and EU in the area of natural sciences. 2020. Pp. 432-450.

4. Ковальчук В. А. Високопродуктивні біоокислювачі в системах очистки стічних вод підприємств м’ясної та молочної промисловості. Науковий вісник будівництва. 2010. Вип. 60. С. 247-251.

5. Comprehensive review of water management and wastewater treatment in food processing industries in the framework of waterfoodenvironment nexus / Asgharnejad H. et al. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2021. Vol. 20(5). Рp. 4779-4815.

6. Юлевич О. І., Ковтун С. І., Гиль М. І. Біотехнологія. Миколаїв : МДАУ, 2012. 476 с.

7. Паска М. З. Технологія тваринних жирів: навч. пос. Львів : ЛКТ ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2010. 135 с.

8. Kempers P. Lipid biotechnology: Industrially relevant production processes. European journal of Science and technology. 2009. Vol. 111, Issue 7. Pp. 627-645. DOI: 10.1002/ejlt.200900057.

9. Ковальчук В. А. Тваринництво та м’ясопереробка: сучасні методи очистки стічних вод. Вісник Одеської державної академії будівництва та архітектури. 2015. № 59. С. 194-199.

10. Шестопалов О. В., Гетта О. С., Рикусова Н. І. Сучасні методи очищення стічних вод харчової промисловості. Науково-практичний журнал. Екологічні науки. 2019. № 2(25). С. 20-27. DOI: 10.32846/2306-9716-2019-2-25-4.

11. Базар О. Утилізація відходів м’ясопереробної промисловості. Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання : матеріали Всеукр. студ. наук.-техн. конф., м. Тернопіль, 23-24 квіт. 2020. Тернопіль, 2020. С. 22.

12. Bilal M., Iqbal H. M. N. Sustainable bioconversion of food waste into high-value products by immobilized enzymes to meet bio-economy challenges and opportunities. Food Research International. 2019. Vol. 123. Pp. 226-240. DOI: 10.1016/j.foodres.2019.04.066.

13. Microbial lipolytic enzymes – promising energy-efficient biocatalysts in bioremediation / Kumar A. et al. Energy. 2020. Vol. 192.
Рp. 127-142. DOI:
10.1016/j.energy.2019.116674.

14.  Production of photosynthetic bacteria using organic wastewater in photobioreactors in lieu of a culture medium in fermenters: From lab to pilot scale / Lu H. et al. Journal of Cleaner Production. 2020. Vol. 259. Рp. 158-163. DOI: 10.1016/j.jclepro.2020.120871.

15. A systematic optimization of piggery wastewater treatment with purple phototrophic bacteria / Sepulveda-Munoz C. A., de Godos I., Puyol D., Muñoz R. Chemosphere. 2020. Vol. 253. Рp. 134-145. DOI: 10.1016/j.chemosphere.2020.126621.

16. Vivek P., Sanvidhan G. Effect of lipase from different source on high fat content wastewater of dairy industry. Indian Journal of Biotechnology. 2018. Vol. 17(2). Pp. 244-250.

17. Microbial lipases and their industrial applications: a comprehensive review / Chandra P., Enespa, Singh R., Arora P. K. Microbial Cell Factories. 2020. Pp. 2-42. DOI: 10.1186/s12934-020-01428-8.

18. Крусір Г. В., Чернишова О. О. Дослідження сумісної утилізації рисової лузги та відходів м’ясопереробних виробництв методом анаеробного зброджування. Grain Products and Mixed Fodder’s. 2016. № 62(2). С. 23-29.

19. Novik G., Meerovskaya O., Savich V. Waste Degradation and Utilization by Lactic Acid Bacteria: Use of Lactic Acid Bacteria in Production of Food Additives. Bioenergy and Biogas. 2017. Рp. 105-146.

20. Голуб Н. Б., Шинкарчук М. В., Козловець О. А. Шляхи підвищення продукування біогазу при зброджуванні жировмісних відходів шкіряного виробництва. Вісник Хмельницького національного університету. 2018. № 2(259). С. 103-107.

21. Гаценко К. В., Волошин М. Д. Технологія отримання біогазу на основі харчових відходів. Збірник наукових праць Дніпропетровського технічного університету. 2019. Том 1, № 34. С. 131-136. DOI: 10.31319/2519-2884.34.2019.26.

22. Пилипенко О. Розвиток харчової промисловості України. Наукові праці НУХТ. 2017. Т. 23, № 3. С. 15-25.

23. Zinjarde S. S., Pant A., Deshpande M. V. Dimorphic transition in Yarrowia lipolytica isolated from oil-polluted seawater. Mycological Research. 1998. Vol. 10. Pp. 553-558. DOI: 10.1017/S0953756297005418.

24. De Felice B., Pontecorvo G., Carfagna М. Degradation of waste waters from olive oil mills by Yarrowia lipolytica ATCC 20255 and Pseudomonas putida. Acta Biotechnologica. 1997. Vol. 17. Pp. 231-239. DOI: 10.1002/abio.370170306.

25. Scioli C., Vollaro L. The use of Yarrowia lipolytica to reduce pollution in olive mill wastewaters. Water Research. 1997. Vol. 31, Issue 10. Pp. 2520-2524. DOI: 10.1016/S0043-1354(97)00083-3.

26Мадані М. М., Шевченко Р. І., Гаркович О. Л. Біоконверсія жировмісної фази стоків рибопереробних підприємств у кормову добавку. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2021. Вип. 3 (111). С. 54-66. DOI: 10.31521/2313-092X/2021-3(111)-7.

27. Александрова К. В., Шкода О. С., Васильєв Д. А. Визначення активності ферментів в біологічних середовищах. Одиниці активності ферментів. Ензимопатії. Медична ензимологія : методич. посіб. Запоріжжя: ЗДМУ, 2015. 45 с.

28. Potential use of pulsed electric technologies and ultrasounds to improve the recovery of high-added value compounds from blackberries / Barba F. J. et al. Journal of Food Engineering. 2015. Vol. 167. Р. 38-44. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2015.02.001