ДОМІНУЮЧІ ВИДИ МІКРООРГАНІЗМІВ ПРИРОДНИХ ТА СТІЧНИХ ВОД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Коваль Ірина Зеновіївна
Національний університет «Львівська політехніка», Львів, Україна
https://orcid.org/0000-0001-8154-4154
DOI: 10.52363/2522-1892.2024.2.6
Ключові слова: мікроорганізми, ідентифікація, природна вода, стічна вода
Анотація
Досліджена мікрофлора природних (озерних) та виробничих стічних вод та здійснений підрахунок вихідного числа мікроорганізмів в цих водах. Зазначені основні ознаки мікроорганізмів, виявлені під час процесу їх ідентифікації. Шляхом глибинних висівів зразків досліджуваних вод Львівщини на поживні середовища в чашки Петрі та в результаті мікроскопування препаратів з прижиттєвим забарвленням досліджувались морфологічні, фізіологічні та культуральні ознаки мікроорганізмів. Зображено характер росту колоній мікроорганізмів на м'ясо-пептонному агарі (для бактерій) та сусло-агарі (для дріжджів) в чашці Петрі. Проаналізовано кількісні та якісні характеристики мікроорганізмів, що дозволило встановити домінуючі роди мікрооб’єктів у озерних та виробничих стічних водах: бактерії типів Diplococcus, Sarcina, Bacillus, Pseudomonas, ціанобактерії роду Oscillatoria та дріжджі роду Saccharomyces.
Посилання
1. Визначення екологічного стану головного джерела водопостачання України / Р. В. Пономаренко, Л. Д. Пляцук, О. В. Третьяков, А. П. Ковальов. Техногенно-екологічна безпека. 2020. № 6(2/2019). С. 69–77. DOI: 10.5281/zenodo.3559035.
2. Вплив стічних вод міст на формування якості водних ресурсів у басейні середнього Дніпра / Т. Л. Сало та ін. Довкілля та здоров’я. 2008. Вип. 3. № 46. С. 76–78.
3. Очищення стічних вод харчових підприємств / О. І. Семенова, Є. О. Омельченко, О. В. Тогачинська, А. В. Котинський. Scientific Collection «InterConf». 2023. № 164. С. 183–190.
4. Мікроміцети в питній воді та шляхи її знезараження / В. В. Гончарук та ін. Доповіді Національної академії наук України. 2008. № 11. С. 187–191.
5. Екологічна оцінка найбільшої притоки річки Дніпро в межах України / С. А. Коваленко та ін. Український журнал будівництва та архітектури. 2022. № 4 (010). С. 65–75. DOI: 10.30838/J.BPSACEA.2312.250822.65.879.
6. Технологія очищення стічних вод з метою захисту гідросфери: монографія / В. Є. Лєонов та ін. Херсон: ПП Вишемирський В.С., 2008.
7. Prediction of groundwater quality index to assess suitability for drinking purpose using averaged neural network and geospatial analysis / S. H. Ahn et al. Ecotoxicology and environmental safety. 2023. Vol. 265. P. 1–9. DOI: 10.1016/j.ecoenv.2023.115485.
8. Буря О. І., Кудіна О. Ф. Вода – властивості, проблеми та методи очищення: монографія. Дніпропетровськ: Пороги, 2006.
9. Koval I., Starchevskyy V. Gas nature effect on the destruction of various microorganisms under cavitation action. Chemistry & Chemical Technology. 2020. Vol. 14. Issue 2. P. 264–270.
10. Коваль I. Вплив кисню та вуглекислого газу на очищення води від бактерій та дріжджів в кавітаційних умовах. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна серія «Екологія». 2020. № 22. С. 75–82.
11. Koval I. Destruction of yeast under conditions of simultaneous action of cavitation and argon. Technogenic and ecological safety. 2022. Vol. 12. Issue 2. P. 19–22. DOI: 10.52363/2522-1892.2022.2.2.
12. Реалізація інтегрованої системи моніторингу задля забезпечення екологічної безпеки водних ресурсів / А. В. Гєнова та ін. Техногенно-екологічна безпека. 2023. № 13(1/2023). С. 27–30. DOI: 10.52363/2522-1892.2023.1.4.
13. Water quality indices – methods for evaluating the quality of drinking water / I. Paun et al. Incd ecoind – international symposium – simi 2016 “The environment and the industry”, proceedings book. 2016. P. 395–402. DOI: 10.21698/simi.2016.0055.
14. Андронов В. А. Екологічно безпечні системи оборотного водопостачання підприємства. Харківський навчально-технічний збірник. 2006. № 74. С. 190-195.
15. Моніторинг екологічної безпеки водотоків за кисневими показниками / В. Л. Безсонний та ін. Техногенно-екологічна безпека. 2021. № 10(2/2021). С. 75–83. DOI: 10.52363/2522-1892.2021.2.12.